A A A K K K
для людей із порушенням зору
Висоцька громада
Рівненська область, Сарненський район

СВЯТКУЄМО МАСЛЯНУ

Дата: 26.02.2018 12:42
Кількість переглядів: 552

Як на Масляній, 
З печі млинці летіли!
З запалу, з жару, з печі
Всі рум’яні, гарячі!
Масляна, частуй!
Всім млинців подавай! 
З запалу, з жару-розбирайте!
Похвалити не забувайте!
 

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За церковною традицією, тиждень називається сирним або м’ясопусним - через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду.

   Це свято не закріплене за певним днем у календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед великим постом.

    Різноманітними забавами та обрядами й завершувався останній день Масляної. Люди готувалися до найдовшого, найсуворішого з усіх попередніх постів - Великого посту, а тому казали: «Масляна, Масляна яка ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна». Та що ж поробиш, коли як стверджує інший крилатий афоризм: «Не завжди котові Масляна».

Ось і в Висоцькій об’єднаній територіальній громаді, а саме в селі Людинь, відсвяткували Масляну за всіма звичаями і традиціями. Гуляння відбулися 15 лютого - на свято Стрітення. Завідувачі сільських клубів с. Рудня, с. Партизанське, с. Висоцьк, с. Людинь ретельно готувалися до святкування. Та й інші мешканці громади не залишились осторонь. Тож і гуляння вийшли на славу!

   Як і годиться, були і співи, і танці, і хороводи, і жарти, і змагання. Певна річ, не забули про старовинні звичаї, тобто народження колодки, яку потім прив’язували до ніг матерів які не встигли одружити своїх дорослих синів і дочок впродовж останніх Масниць.

На святі були зима і весна, котрі сперечалися за право господарювання надалі, а також Масляна, яка щедро пригощала всіх присутніх смачними млинцями. А ще, спалювали опудало Масляної, щоб швидше весна настала. Конкурси та ігри нікого байдужими не залишили. І дарма, що погода видалася, похмурою та морозною. Усім, хто був присутнім на святі, було весело і тепло. Приємно було спостерігати як святкують і дорослі, і малі. А у голові роїлися думки з приводу того, що саме так і повинно бути, саме таким чином і передаються традиції, дух свого народу, що відроджується у нових поколіннях.

       А що вже багатими були столи у Людині. Господині змагалися у майстерності. Тож пухкенькі пиріжки, круглобокі варенички, та масні млинці й налисники так і вабили до себе. Гаряченькі, щойно з печі, вони наповнювали повітря неймовірним ароматом.

     Усім присутнім на святі випала чудова нагода почастуватися смачними стравами і насолодитися гарними емоціями до наступної Масляної.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь